Yükleniyor

Boya Hakkında

 

Boyanın Tanımı

Boya, uygulandığı yüzeyleri güzelleştiren ve uygulandığı yüzeyler üzerinde koruyucu bir tabaka meydana getiren kimyasal bir malzemedir.

Boya, yaklaşık olarak 30.000 yıldır kullanılmaktadır. Mağaralarda yaşayan insanlar, yaşamlarını grafik olarak temsil eden figürleri yapmak için ham boyalar kullanmışlardır ve bu figürler günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Ancak boya ve kaplamaların gerçek bir endüstri bileşeni olması Sanayi Devrimi ile gerçekleşmiştir. Amerika’da kaydedilen ilk boya fabrikası 1700 yılında Boston’da kurulmuştur. Bir buçuk yüzyıldan uzun bir süre sonra ise, 1867 yılında Ohio şehrinden D.R. Averill isimli girişimci, Amerika Birleşik Devletleri’nde “hazır karışım” boyaların patentini almıştır.

Çağdaş boya ve kaplamalar, sayıları yüzbinleri bulabilecek, birbirinden farklı uygulamaların çok çeşitli gereksinimlerini yerine getirebilmek için sayısız bileşiklerin formüle edilmesiyle oluşturulmaktadır. “Boya”, birçok tüketicinin evlerini güzelleştirmek ve korumak için kullandığı lateks boyalardan, gıda konteynırlarının içindeki saydam kaplamalara, otomobil üreticileri tarafından montaj hattı üzerinde uygulanan çok bileşenli kompleks kimyasal son katlara kadar son derece geniş bir ürün grubunu temsil etmektedir.
 

Boyadan Beklentiler

Boya ustalarının veya Tüketicilerinin iyi bir boyadan beklentileri şunlardır;

1- Dekoratif olması

2- Beyazlık ve/veya Renk canlılığı

3- Kapatıcılık( boyanın alt zemini örtme gücü)

4- Ekonomik olması

5- Kir tutmama, Silinebilme, Kolay temizlenme

6- Kolay uygulanabilir olması

7- Sarfiyat( metrekare başına tüketilen boya miktarı)
 

Uygun Boya Seçimi

Öncelikle uygulamanın yapılacağı yüzeyin ve uygulama yapılan alanın kullanım amacına uygun bir boya seçilmelidir.

Boya seçerken, satın alınan ürünün TSE standartlarını taşıyıp taşımadığı, üretici firmanın TSE-ISO-EN 9000 belgelerine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.

İç ve dış cephelerde kullanılacak rengin mekana uygun olup olmadığı küçük bir yüzeyde denenmelidir.

En değerli yaşam alanımız olan evlerimizin daha huzurlu ve ferah olması için yapılacak en etkili şey odalarımızda uygulayacağımız doğru renk seçimidir. Doğru renk seçimi ile odalar daha ferah ve aydınlık bir hale gelirken, yanlış renk seçildiğinde kasvetli odalar ortaya çıkabilir.



Hangi Odada Hangi Renk Kullanılmalıdır?

Odaları boyarken kullandığımız renklerin psikolojik etkileri çoğu kişi tarafından bilinmektedir. Odanızı boyayacağınız rengi seçerken en önemli sorular odanın hangi amaçla kullanıldığı, odanın cephesi ve tavanın zeminle mesafesidir. Evinizde tavanlar basık ise her zaman boyanan renkten birkaç ton açık tercih edilmesi tavanı olduğundan daha yüksek algılatacaktır. Kuzey cephe evlerin genel olarak daha açık renge boyanması gerekirken güney cephe odalarda daha koyu renkler tercih edilebilir. Oda boya renklerinin seçimi ve nedenleri hakkında kısa notlar hazırladığımız bu yazımızda size ömür boyu huzur sağlayabilecek küçük tüyolar vereceğiz.



Salon ve Oturma Odası

Oturma odası ve salon bütün yorgunluğunuzu attığınız dinlenme alanlarıdır. Bu nedenle bu mekanlarda gözü yormayan, sakinlik ve dinginlik sağlayan renkler tercih edilmelidir. Mavinin ve yeşilin açık tonları, beyaz, nötr ve doğal renkler size günün stresini unutturmakta yardımcı olur. Ayrıca bu renkleri tercih ettiğiniz taktirde oda daha geniş görünecektir. Eğer ortama biraz hareket katmak isterseniz koltuk veya minder seçimlerinizde kontrast yakalatacak canlı renkler tercih edebilirsiniz. Size önerimiz bu kontrastı abartıp sakin ortamda kafa karışıklığı yaratmamanız.



Yatak Odası

Yatak odaları en rahat uykularınızı yaşayabilmeniz için size en çok huzur veren renge boyanmalıdır. Koyu renk seçimi psikolojinizde gerginliğe sebebiyet vereceği için açık renk tercih etmelisiniz. Doğanın rengi yeşil, gökyüzü mavisi, meditasyon ve dinginlik rengi morun açık tonları yatak odaları için idealdir. Duvar rengi ve mobilyalarda kullanılan renklerin bir ahenk içerisinde olması çok önemlidir. Ancak bu şekilde en rahat uyku için gerekli koşulları oluşturabilirsiniz. Dilerseniz yatak başlığının yaslandığı duvarı, diğer duvar renklerinden bir ton koyuya boyayarak odaya bir derinlik ve hareket katabilirsiniz.



Çocuk Odası

Evin en enerjik odasının tabi ki enerji veren bir boyaya ihtiyacı vardır. Sarı ve turuncu gibi sıcak renklerin açık tonları kullanılabilir fakat evin genelinde olduğu gibi bu odada da koyu renkler tercih edilmemelidir. Koyu bir renge boyandığı zaman çocuklarda içine kapanık bir ruh hali gözlenebilir. Özellikle ergenlik çağındaki gençlerin odalarında sakinleştirici etkiye sahip renkler seçilmelidir.



Mutfak ve Yemek Odası

Bu mekanlarda iştah açıcı ve enerji verici renkler kullanılmalıdır. Kırmızı rengi iştah açıcı etkisi ve sarı rengi ise hazmetmeye sağladığı kolaylık sayesinde tercih edebilirsiniz. Mavi rengin iştah kesici bir özelliğe sahip olduğuna inanılır. Açık yeşil veya beyaz dingin bir yemek keyfi yaşatır. Koyu renkler burada da tercih edilmemelidir. İştah kapatır, dramatik ve kasvetli bir yemek deneyimi yaşatır.



Banyo

Banyolar bütün renklerin açık tonları ile boyanmalıdır. Karamsarlık hissettirecek renkler seçilmemelidir. Turuncu, sarı ve kırmızı gibi sıcak renkler banyonuza hareket verse bile, dingin ve huzurlu bir banyo keyfi için mor, mavi ve yeşilin açık tonlarını seçerek SPA etkisi yaratabilirsiniz. Ve tabi ki vazgeçilmez rengimiz beyazı da unutmayın.



Giriş

Evinizin girişi misafirlerinizi karşılama mekanınız olduğu için karşınızdaki insanları heyecanlandıracak koyu renkleri seçebilirsiniz. Ya da size eve girer girmez huzur sağlayacak turuncu ve sarının yumuşak tonları, bej veya gri rengi düşünebilirsiniz.


 

Boya Uygulanmasında Temel İlkeler

Öncelikle uygulaması yapılacak boyaya ilişkin gerekli alet ve cihazların eksiksiz mevcut olması gereklidir.

· Seçimine karar verilen malzemenin uygulama talimatlarına mutlaka uyulmalıdır.

· Hiçbir boya kirli , nemli, küf ve yosunlu yüzeylere uygulanmamalıdır. Uygulama yapılacak boya cinsine göre yüzey hazırlanmalıdır. Varsa mimari detay hataları giderilmelidir.

· Mutlaka Astar kullanılmalıdır.

· İlk defa boyanacak yeni çimento sıvalı veya brüt beton yüzeyler için en erken uygulama 3-4 hafta sonra yapılmalıdır.

· Bütün boyalar uygulamadan önce ambalajında uygun bir karıştırıcı ile iyice karıştırılmalıdır.

· Boyalar çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda uygulanılmamalıdır.(5°C - 30°C arasında uygulanmalıdır)

· Boyama işlemi ince katlar halinde yapılmalıdır.

· Boyaya toz veya incelticisi dışında (önerilen kadar) sıvı katkı yapılmamalıdır ve boya ambalaj üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla inceltilmemelidir.

· İyi yapışma sağlamak için, parlak yüzey mutlaka matlaştırılmalıdır.

· Artan boyayı tekrar kullanabilmek için, boyaya yüzeyini örtecek kadar kendi incelticisinden ilave edilmeli ve karıştırılmadan ağzı kapatılarak serin bir yerde saklanmalıdır.

· Seçilen ürüne uygun uygulama aparatı kullanılmalıdır ( örneğin: her boya türünün rulosu farklıdır)


 

Yüzey Hazırlığının Önemi

Boyacılıkta en önemli kural yüzey hazırlığını iyi yapmaktır. Yüzeyi iyi hazırlanmamış bir uygulamanın memnun edici sonuç vermesi çok zordur.

Temiz, kuru, sağlam ve toz- kir- varsa yağdan arındırılmış yüzeyler hazırlayarak boya işinizde başarıyı garantileyebilirsiniz. Yüzeyde küf , yosun ve mantar olup olmadığı ayrıca kontrol edilmelidir ve varsa boyama öncesi özel ürünlerle önlem alınmalıdır. Kabarmış, çatlamış ve boyayı taşımayacak yüzeyler spatula ile kazınmalıdır. Daha sonra doğru dolgu malzemeleri ile yüzey boya yapımına uygun hale getirildikten sonra astar ve boya duvara sürülmelidir.



Astar kullanımı çok önemlidir.

Astar kullanmadan hazırlayacağınız yüzey boya uygulamasına hazır halde değildir.

Astar;

• Yüzeyi boya uygulaması için mükemmel hale getirir.

• Yüzeydeki çizik, bozuk yerleri örter ve yüzeydeki her cm’nin aynı koşulda olmasını sağlar. Bu sayede boya her yere eşit dağılmış olur ve evinizin her cm’sinin aynı renkte görünmesi sağlanır.

• Eski boyalı yüzeydeki rengin seçtiğiniz yeni renk ile karışmasını önler ve bu sayede seçtiğiniz renk tonunu uygulamış olursunuz.

• Boyanın kolay uygulanmasını sağlar ve çok daha az boya ile evinizi boyamanıza yardımcı olur. Ekonomiktir.

• Astar sayesinde boya yüzeye çok daha iyi yapışır, homojen yayılır.

• Boyayı alt zeminin bazikliğinden korur ve çok daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

• Boyanın kapatma kabiliyetini arttırır ve bu sayede çok daha güzel bir renk ve doku elde etmenizi sağlar.

Yüzey hazırlığı için zaman ayırırsanız ve ürünün üzerindeki talimatları uygularsanız sonunda boyanın daha güzel göründüğünü ve çok daha uzun ömürlü olacağını göreceksiniz.